Web Analytics Made Easy - Statcounter

عملکرد مغز در مقابله با استرس از گذشته تا امروز فرمان مشابه مغز در مقابله با استرس‌های مختلف تجربه درد‌های مزمن تبعات نشخوار‌های ذهنی تولید درد بوسیله مغز! تکرار چرخه معیوب پیام‌های مغز و جسم تشخیص منشاء درد‌های مزمن چرخش درد ارتباط مستقیم درد با حالات روحی فرد نقش محرک‌های بیرونی پایان دادن به درد‌های روان تنی کیفیت زندگی خود را فدای درد‌های روان تنی نکنیم سیکل معیوب افزایش احساس درد اجتناب از درد، دردآور است درد را ترجیح می‌دهید یا لذت بردن از زندگی؟

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، بسیاری از ما بار‌ها به درد‌هایی مبتلا شده ایم که علت مشخصی برای آن‌ها مشخص نشده است و درنهایت متخصصان گفته اند منشاء بیماری ما عصبی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این بیماری‌ها بیماری‌های «روان تنی» یا «سایکوسوماتیک» گفته می‌شود؛ یعنی فرد بیماری جسمی خاصی ندارد؛ اما بر اثر عوامل ذهنی و بعضی هیجانات و احساسات فکر می‌کند علائم بیماری‌های خاصی را در خود مشاهده می‌کند. اما واقعا در مقابل این گونه بیماری‌ها چگونه باید رفتار کرد و درمان آن‌ها به چه صورت خواهد بود؟

عملکرد مغز در مقابله با استرس از گذشته تا امروز

دکتر بهزاد چاووشی، روانشناس بالینی و مدیر مرکز مشاوره ارگانیک مایندد در مورد عملکرد مغز دربرابر خطرات غیر مترقبه می‌گوید: «تصور کنید یک نفر از اجداد ما، هزاران سال پیش در جنگل راهپیمایی می‌کرده که یک خرس به او حمله می‌کند. در این صورت، بدن با تمام قوا سعی می‌کند به فرد انرژی بدهد تا پا به فرار بگذارد.

بعد از فرار، او احساس خستگی، بدن درد و بی‌حالی می‌کند؛ به گونه‌ای که ناچار به استراحت می‌شود و می‌خواهد با استراحت، انرژی از دست رفته را به دست آورد؛ بنابراین مغز هم دستور استراحت صادر می‌کند.»

فرمان مشابه مغز در مقابله با استرس‌های مختلف

به گفته چاووشی، در دنیای مدرن، ما هنوز هم همچنان و گاهی حتی هر روز با موقعیت‌های استرس زا و خطرات محیطی بسیاری مواجه هستیم مانند همان اتفاقات استرس زای زمان‌های قدیم رو به رو می‌شویم.

در واقع مغز ما، موقعیت‌های اضطراب زا را مانند همان خرس تصور می‌کند، به این ترتیب جسم نیز در رویارویی با استرس، به دلیل ایجاد درد و کوفتگی، سردرد یا احساس خواب آلودگی، ما را به سمت استراحت سوق خواهد داد.

تجربه درد‌های مزمن

قطعا همه ما تجربه کرده ایم که بعد از یک روز شلوغ و پرتنش، سرمان درد گرفته و ترجیح داده‌ایم بخوابیم و به دور از شرایط پر تنش طی روز، استراحت کنیم.

چاووشی می‌گوید بعضی افراد دچار بدن‌درد‌های مزمن زیادی هستند که زندگی آن‌ها را مختل کرده است. در واقع جسم آن‌ها از نظر فیزیولوژی سالم است، اما نظام فکری آن‌ها به گونه‌ای با مشکلات مواجه شده که احساس درد را به آن‌ها القا می‌کند.

تبعات نشخوار‌های ذهنی

به گفته این روان‌شناس بعضی افراد به واسطه نشخوار‌های ذهنی مداوم، وسواس فکری، نبش قبر خاطرات گذشته، خودسرزنشی، نگرانی‌های پی در پی و تصور اتفاقات ناگوار و فجایع، مدام به مغز خود پیغام «خطر» می‌دهند.

در واقع مغزدر طول تکامل یاد گرفته بعد از هر اعلام «خطری»، تولید درد و خستگی کند تا فرد، استراحت را انتخاب کند.

تولید درد بوسیله مغز!

به عقیده چاووشی، اصل مشکل اینجاست که وقتی افراد مدام اطلاعات غلطی را به مغز مخابره می‌کنند و دائم به مغز پیام می‌دهند که اوضاع رو به راه نیست، مغز هم مدام تولید درد می‌کند؛ بنابراین نتیجه دریافت چنین پیام‌هایی از مغز، تبعاتی مانند سردرد، مشکلات گوارشی، خستگی مزمن، فیبرومیالژیا، گردن درد و کمر درد خواهد بود.

تکرار چرخه معیوب پیام‌های مغز و جسم

این روان‌شناس می‌گوید در واقع مغز فرمان درد صادر می‌کند؛ به این امیدآنکه فرد حداقل کمی به سمت التیام ریشه‌ای درد‌های خود بپردازد؛ غافل از آنکه همین دردهاهم برای چنین افرادی تبدیل به سوژه‌های جدیدی برای ترس و نگرانی، و در نهایت نیز دریافت مجدد پیغام «خطر» خواهد شد.

وقتی چنین پیام‌هایی به مغز مخابره می‌شوند؛ این چرخه معیوب همچنان ادامه پیدا خواهد کرد؛ بنابراین ما نیاز داریم بتوانیم بالاخره این سیکل معیوب را قطع کنیم.

تشخیص منشاء درد‌های مزمن

چاووشی در مورد راه حل قطع چرخه مخابره فرمان‌های مکرر درد از سوی مغز به جسم می‌گوید مهم‌ترین کار آن است که بتوانیم تشخیص دهیم درد‌های مزمن ما علت روانی دارند یا جسمانی؟

توجه داشته باشیم درد‌هایی که علت روانی دارند عموما چنین مشخصاتی دارند:

علائم درد در این افراد بدون هیچ آسیب فیزیکی مشخصی رخ می‌دهد یا معمولا محلی درد می‌گیرد که مدت‌ها قبل آسیب دیده بوده؛ ولی درمان شده است.

درد‌هایی که جنبه روانی دارند اغلب هر دو طرف بدن را درگیر می‌کنند و سمت چپ و راست بدن یه طور همزمان درگیر خواهند شد.؛ بنابراین اگر درد فقط یک طرف بدن را درگیر کند معمولا علت فیزیکی دارد؛ نه روانی.

اگر درد یک طرف بدن باشد، فقط یه نقطه نیست و کلا نیمی از بدن را درگیرخواهد کرد.

چرخش درد

این روان‌شناس می‌گوید دردرد‌های روان تنی درد یک جا نمی‌ماند و در نواحی مختلف بدن می‌چرخد؛ یعنی نواحی بالاتر و پایین‌تر از آن نقطه را هم درگیر خواهد کرد.

نوع درد به صورت سوزش و حسی از سرما یا گرما دارد و گاهی نیز فرد دردی مانند شوک الکتریکی؛ یعنی دردی تند و تیز را احساس می‌کند.

موقعیت و محل درد در طول زمان تغییر می‌کند، اما اغلب اوایل صبح یا نصف شب‌ها بیشتر خواهد بود.

در افرادی که درد بدن آن‌ها علت روانی دارد، درد بعد از فعالیت‌های فیزیکی تشدید می‌شود. ولی وقتی درد، علت جسمانی داشته باشد در حین فعالیت فیزیکی، شدت خواهد یافت.

ارتباط مستقیم درد با حالات روحی فرد

به عقیده چاووشی، وقتی از افرادی که درد بدن آن‌ها علت روانی دارد در مورد دردشان سؤال می‌کنی یا در واقع موضوع درد را به یادشان می‌آوری، توجه آن‌ها بر درد شدت پیدا می‌کند و احساس درد بیشتری خواهندکرد.

همان‌گونه که در این افراد، هنگام اوقات فراغت یا وقتی اوضاع بر وفق مراد است خبری از درد نیست!

نقش محرک‌های بیرونی

به گفته دکتر چاووشی، علائم درد با محرک‌هایی مانند بو، غذا، نور، صدا، دوران قبل از پریود، تغییرات فصلی یا شرایط آب و هوایی مختلف تغییر خواهند کرد.

درد‌هایی که جنبه روانی دارند هنگام پیش بینی و حدس و گمان برای قرار گرفتن در موقعیت‌های اضطراب آور، تشدید خواهند شد.

درد‌هایی که منشاءروانی دارند بدون انجام هیچ حرکتی و فقط با تصور انجام یک حرکت، تشدید خواهند شد

در افرادی که درد علت روانی دارد با کوچک‌ترین لمسی، فرد درد زیادی را گزارش می‌دهد.

پایان دادن به درد‌های روان تنی

دکتر چاووشی می‌گوید در کنار درمان دارویی می‌توانید به این موارد توجه داشته باشید. مثلا هرگز اجازه ندهید درد‌های مزمن روان تنی در رویه زندگی شما تغییر ایجاد کنند.

به عقیده این روان‌شناس ما باید تا جایی‌که مقدور است نسبت به درد‌های روان تنی یا سایکوسوماتی بی تفاوت باشیم و تا حد امکان به فعالیت‌های روزمره خود به نحو صحیح و مناسب رسیدگی کنیم.

کیفیت زندگی خود را فدای درد‌های روان تنی نکنیم

چاووشی می‌گوید ما نباید اجازه دهیم کیفیت زندگی‌مان تحت تاثیرچنین درد‌هایی قرار بگیرد. در واقع آن چیزی که باعث می‌شود درد در ما ادامه داشته باشد ترس ما از درد است!

یعنی نباید به خاطر اجتناب از درد، سبک زندگی مورد علاقه گذشته خود را رها کنیم. توجه داشته باشیم ترس، اضطراب و نگرانی فقط اوضاع رابدتر و بدتر خواهدکرد.

در واقع اضطراب ناشی از درد احتمالی، باعث انقباضات عضلانی می‌شود و این انقباضات نیز معمولا نواحی حساس، صدمه دیده و آسیب‌پذیر را بیشتر تحت الشعاع قرار می‌دهند و درگیر می‌کنند.

سیکل معیوب افزایش احساس درد

به گفته چاووشی، وقتی بر درد متمرکز می‌شویم، نواحی حساس و آسیب‌پذیر جسم، مدام درگیر خواهند شد، بنابراین درد هم بیشتر می‌شود، وقتی هم که درد بیشتر شود، اضطراب افزایش پیدا خواهد کرد، اضطراب هم که بالاتر برود، عضلات منقبض می‌شوند، عضلات هم که بیشتر منقبض شوند، دردشدت خواهد یافت. به این ترتیب، این سیکل تسلسل باطل همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.

اجتناب از درد، دردآور است

این روان‌شناس بالینی می‌گوید رونالد سیگل، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد در کتاب معروف خود به نام Back Sense به صراحت اعلام می‌کند بهترین درمان برای اکثر مبتلایان به درد‌های روان تنی، از سرگرفتن فعالیت‌های روزمره است.

مثلا اگر کمر دردی دارید که هرگز در عکس‌برداری‌ها، علت فیزیولوژی خاصی برای آن تشخیص داده نشده؛ در این صورت شما باید اشیا را تقریبا به همان شکل همیشگی بردارید و احساس نکنید بیمار هستید. در واقع نکته اصلی ماجرا آنجاست که توجه داشته باشید: «اجتناب از درد، دردآور است.»

درد را ترجیح می‌دهید یا لذت بردن از زندگی؟

در نهایت چاووشی توصیه می‌کند افرادی که از درد‌های روان تنی شکایت دارند حتما باید به روان‌شناس یا روان‌پزشک مراجعه کنند. در غیر این صورت، مشکلات آن‌ها همچنان ادامه خواهد داشت و کیفیت زندگی شان را نیز به شدت تحت الشعاع قرار خواهد داد.

پس انتخاب با شماست؛ درد را ترجیح می‌دهید یا لذت بردن از زندگی؟!

منبع: همشهری آنلاین

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: درد بدن مغز در مقابله با استرس روان شناس اجتناب از درد درد های مزمن روانی دارند کیفیت زندگی درد هایی توجه داشته تولید درد بیماری ها علت روانی خواهند شد احساس درد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۸۰۴۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک از دانشجویان برای اثاث کشی خانه استاد/ انصراف از دانشگاه به دلیل رفتارهای زشت استاد

ماجرای یک استاد ناهنجار

در سال های اخیر دانشجویان مختلفی در رشته شیمی دانشگاه ... *ترک تحصیل یا مهاجرت کرده‌اند. علت این ترک تحصیل یا مهاجرت اما جالب است و گفته شده که ریشه‌های رفتاری در درون دانشگاه دارد. عموم دانشجویان نخبه پسر و دختر در مقطع دکتری شیمی بیان کرده‌اند که به دلیل روش‌های نادرست اخلاقی و فشارهای روانی و رفتاری داخل دانشگاه، از ادامه تحصیل انصراف داده اند.

مشاهدات عینی دانشجویان

گذشته از مشاهدات عینی و روایت های گوناگون دانشجویان، تحقیق و بررسی‌های میدانی تایید می‌کند که کارمندان اداری و حتی برخی از استادان این دانشکده نیز بر وجود یک عامل نابهنجار در حوزه آموزشی دانشگاه اقرار دارند.

یکی از دختران دانشجوی نخبه علمی کشور که از این دانشگاه ترک تحصیل کرده، درباره برخی رفتارهای یکی از استادان دانشگاه می گوید: «از جمله کارهایی که به ما تحمیل می شد این بود که در کلاس شیمی، روی دست بچه‌ها هزینه‌های گزافی می‌گذاشتند. یکی از استادان دانشجویان را مجبور می‌کرد که برای او وسیله‌های آزمایشگاهی بخرند و اگر نمی‌خریدند به آن ها توهین می کرد و از طرفی هم این وسایل را به بچه ها نمی داد و در کمدش پنهان می‌کرد. یا مثلا ما برای دفاع، به کریستال احتیاج داشتیم. این استاد، یک هزینه هنگفتی را به ما تحمیل می کرد که باید کریستال های ما به خارج از کشور ارسال شود. از ما یک میلیون پول پست می گرفت که کریستال ها را به لهستان بفرستد. در حالی که این کار در داخل کشور بدون هزینه یا با کمترین هزینه انجام می شد و هیچ نیازی برای ارسال به خارج کشور نبود.»

از دانشجویان خواسته شد تا برای اثاث کشی خانه استاد کمک کنند

یکی از دانشجویان نخبه علمی که در چند دانشگاه کشور با رتبه بالا قبول شده، درباره ناهنجاری‌های رفتاری این استادان گفت: « آنچه دریافتم یک وضعیت آزار دهنده بود. ما با استادی روبرو بودیم که حتی خارج از زمان دانشگاه، طی تماس‌هایی با ما برخوردهای تحقیرآمیز می کرد. استادی از تحقیر دانشجویان لذت می برد. دانشجویان را به بالا شهری و پایین شهری تقسیم می کرد و بچه های پایین شهری را با زشت‌ترین بیان‌ها خطاب می‌کرد. استادی وارد مسائل خصوصی و شخصی دانشجویان می شد و این مسائل را بین دانشجوها ترویج می کرد. حتی به دانشجویان تهمت دزدی از آزمایشگاه زده شد. حتی یک بار از دانشجویان خواسته شد تا برای اثاث کشی خانه یکی از استادان کمک کنند!»

دانشجویان دکتری که به دلیل فشارهای روانی انصراف دادند

یکی دیگر از دانشجویانی که شش ترم درس خوانده و آماده دفاع پایان نامه بوده به دلیل فشارهای روانی یکی از استادان از به پایان رساندن تحصیلش انصراف داده و می گوید: «آنچه ما می‌گوییم ناشی از سختگیری یک استاد نیست. سختگیری با آزار دادن تفاوت دارد. این مثلا استاد، یک شخصیت صد در صد منفی دارد که هدفش آزار دادن دانشجوست. از اینکه به دانشجویان توهین کند و تهمت بزند تا اینکه وسایل و ابزار و مواد آزمایشگاه را به دانشجویان ندهد. این‌ها رفتارهایی بود که کاری کردند که من با شش ترم درس خواندن، این رشته را به پایان نرسانم و فقط به دلیل رفتارهای زشت استاد انصراف دادم.»

استاد ایمیل زد و فرصت مطالعاتی را از بین برد

یکی از دانشجویان فارغ التحصیل و نخبه علمی کشور از نمونه آزارهای روانی می‌گوید: «استاد راهنما باید حامی دانشجو باشد اما استادی داشتیم که دشمن دانشجوست. او از تحقیر و فشار به بچه ها خوشحال می شود. ایشان حتی از رشد علمی دانشجویان ناراحت می شد. وقتی شنید که من فرصت مطالعاتی در دوره خارج از کشور گرفته ام به شدت مخالفت کرد و گفت اگر تو بروی چه چیزی به من می رسد. باید برای این رفتن به من پولی بدهی. حتی بعد هم ناراحت شد. من دعوت نامه و ویزا برای یک فرصت مطالعاتی گرفته بودم و این زن به سوپروایزر آن دانشگاه خارج از کشور ایمیل زد و چنان از من بد گفت که آن دانشگاه دوره مرا حذف کرد. او شخصیتش به گونه ای است که از رشد علمی دانشجویانش ناراحت می شود. توهین و تهمت و تحقیر دانشجویان روش عمومی اوست و اینها فشارهای روانی بسیاری بر دانشجویان می آورد.»

تخریب شخصیت دانشجویان

یکی دیگر از دانشجویان دکتری، درباره وضعیت نابسامان آزمایشگاه این استاد می گوید: « از ما می خواستند بیش از زمان معمول در آزمایشگاه باشیم و ما را مجبور به نظافت های محل آزمایشگاه می کردند. یکی از مسائل مهم این بود که مواد آزمایشگاهی را به دانشجویان نمی دادند و استاد مواد را در کمد خودش نگه می داشت. بعد وقت و زمان ما را با حرف های شخصی و خصوصی معطل می کرد و مسائل شخصی دانشجویان را پنهانی از یکدیگر می پرسید. حتی استاد سر کلاس برنامه ریزی می کرد تا آبروی دانشجویان را با همان موضوعات خصوصی و شخصی ببرد. او در جمع، شخصیت افراد را تخریب و به آنان توهین‌های بدی می کرد.»

آیا مسئولان اقدامی خواهند کرد؟

آنچه در این گزارش از نمونه رفتاری رخ داده عنوان شد، تنها نمونه های اندکی است. چنانکه موجب شده برخی از دانشجویان در مقطع دکتری انصراف دهند یا برای ادامه تحصیل به خارج از کشور بروند.

*نام دانشکده ها و دانشگاه ها به دلیل رعایت جایگاه علمی آن ها بارگذارکننده خبر حذف شده است.

منبع اولیه خبر مدعی است  اطلاعات،‌ هویت و صدای ضبط شده افرادی که در این گزارش صحبت کرده‌اند، را در اختیار دارد.

منبع: خبر آنلاین

دیگر خبرها

  • اختصاصی|جزئیات جدید از قتل مریوان/قاتل بیماری روانی داشت
  • پسرها بیشتر از دخترها در معرض آسیب ناشی از جهشی درس خواندن هستند
  • رسانه‌ها و معلمان در پیشگیری از خودکشی نقش مهمی دارند
  • امیدواری ژینولا به کامبک پاری سن ژرمن مقابل دورتموند: آن‌ها از نظر جسمانی، تکنیکی و تاکتیکی آماده هستند
  • آمادگی جسمانی با سلامت روان بهتر در جوانان مرتبط است
  • اسطوره گزارشگری WWE از بهبود وضعیت سلامتی خود خبر داد
  • کمک از دانشجویان برای اثاث کشی خانه استاد/ انصراف از دانشگاه به دلیل رفتارهای زشت استاد
  • غرق شدن چادرهای آوارگان فلسطینی در آب باران
  • پسر روانی مادر پیرش را کشت و در خانه آتش زد
  • بیمار روانی مادرش را در خانه آتش زد